torsdag 30. desember 2010

Nytt år nya utmaningar


Som jag skrivit tidigare går liksom luften ur mig efter julafton. Har kosat
mig en massa i mellandagarna, men lika magiskt som förjulstiden blir det inte. Nu sitter jag och kollar in bilder från i somras och tänker tillbaka på 2010. Det har varit mycket upp...men också väldigt mycket ner. Jag hoppas min form blir bättre i 2011 så jag kan börja träna igen. Gläder mig till att renovera badet och måla trappan. Ska försöka spara till ny matsalsmöbel!!! Blir kul att ta fatt på repertoar och förberedelserna till årets cabaret, med ungdomskor och vokalgruppa. Ser fram mot lata dagar i Grekland och en lång härlig sommar på min veranda. Ja.... sen är det snart höst och dags att börja längta till julen igen.


Tack för att ni tittade in och hängde med på mina julförberedelser. Vi ses kanske nästa jul?
Funderar eventuellt på att aktivera min gamla blogg. Var faktiskt lite kul att blogga igen!!
Titta in på Timian og persille efter nyår, så vem vet...kanske vi ses.....





(bilder från 6 juni 2010)



lørdag 25. desember 2010

Vår julafton

Äntligen julafton. Vi äter grötfukost och väntar på besök från Sverige. Frestelsen åker in i ugnen och så ser vi på sista avsnittet av Albert och Herberts jul.
Efter att ha dirigerat kören i kyrkan är det dags för middag. Mamma och tjejerna brukar duka bordet när vi är borta. Julbordet är dukat.....någon ser lite trött ut ;-)
Emelie och Anna älskar Janssons frestelse.....det bästa på hela julbordet. Vi har ett enkelt julbord med skinka, köttbullar, sill, lax, ägghalvor och förstås frestelse. Jag hade glömt beställa saftsås, så det får bli Ris a' la Malta i morgon istället, när vi åker till sverige.
Maten smakade alldeles förträffligt!!!
Söta mamma och pappa:-)
Emelie och Anna poserar framför julgranen.
Thomas ska ut på "tomtejobb" i sin nya dräkt.
En liten i tredje benet......
.....och så är han klar för jobbet.
Senare på kvällen hoppar vi i myskläderna, delar ut klapparna och bara njuter.
Hoppas ni alla har haft en skön julafton. Ha en god fortsättning och ta vara på varandra

torsdag 23. desember 2010

Lille julaften


Skinkan är kokad, köttbullarna gjorda..... Trevligt besök av Daniel.
Emelie och katterna har kommit hem. Nanna har funnit sin plats hos Thomas.

Söta Nanna!

Julesnapsen


Jag tycker att det är gott med en liten "akevitt". Vi anser att OP Andersson är den mildaste, godaste och mest passande till julmaten. En i "varje ben" är nog;-D Julen ska inte bli ett sjöslag där man vrålar snapsvisor....då har man fattat det hela totalt fel!!!!!!!!!

Vill bara visa flaskan från Holmegaard som vi serverar ur.

Vår flaska köpte vi julen 2000 och så har vi sparat på oss glas eftersom.

Eftersom vi bara använder flaskan och glasen en kort period varje år, tycker jag att det är trevligt att de får stå framme så man kan se dom.
En annan trevlig sak är att jag fått ny dammsugarslang. Attans att det kunde vara så roligt att dammsuga. Nejdå skojar bara!!!! Är inte så kul, men definitivt mycker lättare. Vi har centraldammsugare och den gamla slangen har varit tung och inte samarbetsvillig i flera år. De 1400 kr som den kostade var väl värda varenda krona. Så nu blir det en runda med dammsugaren
Blir skumt om man glömmer en m....läste en gång en bloggare som konsekvent skrev "damsugare"... Då blir det något helt annat att ta en runda med damsugaren, än med dammsugaren;-)))))))



Pinnekjøtt


Blev liksom inte tid till några fler blogginlägg i går. Det var full ös hela dagen och så hade vi gäster på kvällen. Jag gjorde rotmos till den stora guldmedaljen och Thomas fixade Pinnekjöttet. Vi serverade det med vossakorv i går. Fick tips att det skulle passa ypperligt till pinnekjøtt. Var jättegott!!!

I dag är det "lille julaften" som vi säger här i Norge. Jag tycker det är lite vemodigt, jobbar på att tycka att det är nu julen startar. Oftast tycker jag att julen är slut när julafton varit. Är liksom december som är julen för mig...inte bara inspurten till....

Jag får jobba vidare med det. Nu ska jag köra Mats på jobb, sen blir det Albert och Herbert

onsdag 22. desember 2010


Har varit på hemligt uppdrag nu på morgonen..... men sprang också in på centret och fick med mig några småsaker. En tidning som jag ska kosa mig med i morgon förmiddag när skinkan kokar och ett par nya dukar. Har stearin på alla dukar så det är hög tid för en uppgradering i jullinnet.

Till sist hittade jag lite zinkbokstäver och adventssiffror, de blir fina till nästa års stake.
Har ju tappat bort nr 4 av de jag har....

Vi ska ha gäster i kväll så nu är det snart dags att sätta pinnekjøttet på plattan....men först ska jag slå in de sista klapparna.

tirsdag 21. desember 2010

Så här blev den......


Liten och bullig, fast ganska söt....
Det man inte får på längden, får man ta på tvären ;-)
God natt!!!!

I dag på thomasdagen......


.....skulle, enligt forna julseder, de största julförberedelserna vara gjorda, man hade hämtat hö till djuren, huggit tillräckligt med ved, städat huset och så vidare. En annan sed var att man gick från hus till hus och smakade årets brygd av julöl. De flesta av oss slipper hämta hö och hugga ved men prova julöl kanske vi borde göra till tradition. Det är väl inte så många som gör sin egen julebrygd men god julöl i många varianter finns det att få tag i . Här i Norge är den bara en liten butiksresa undan.
I kväll ska jag bjuda min Thomastomte på en julöl på tomasdagen. Ser ut som om han har tittat lite för djupt i julölen på bilden, men jag lovar att han bara fått i sig en överdos av te och lussebullar ;-)

Ska, ska inte???


Hade egentligen inte tänkt göra julgodis i år. För det första så är det mest jag och Thomas som smaskar i oss hemlagat godis. Tjejerna tycker det är sådär med knäck och ischoklad. För det andra så försöker jag hålla mig långt från socker MEN kan väl säga, att det inte gått såååå bra senaste veckan :-). Man kan ju göra en pyttesats, bara så att man får smakat i alla fall. De goda föresatserna får väl skjutas upp en vecka. Vad gör det om hundra år ;-)

Nu har jag packat in lite fler klappar. Dags för lunch kanske?

(bilderna lånade från tasteline.com och amelia.se)

Snyft, snyft, snyft.......


......fick inte tag på en stor gran. Alla fina stora granar var slut. Finns gränser för hur många granställen man orkar åka och kolla in en kall "Elaine-skulle-ha-tagit -på-långkalsonger-måndagskväll".
Granen på bilden är min fina gran jag hade i fjol. Snyft...... Ja, ja det blir nog bra i år också. Hälften av pynten får väl ta en ferie, finns inte nog med grenar till allt...... Har aldrig varit så här sen med att klä granen. Jag vill helst ha den färdigklädd en vecka före jul så man hinner njuta av den så länge som möjligt. I år har inte tiden räckt till och så är det. Nästa år ska jag köpa gran tidigt, i fall inte tiden räcker till då också...sån "just in case" flör "pluttgran" vill jag inte riskera att få någon mer gång ;-)
Vet inte om jag törs gå ner i källaren och se på den...... Var tvungen att låta den stå en natt i källaren för att den inte skull få en chock. Vi har ju så kallt (härligt) väder.. Förra gången jag tog in en gran från 20 minus rätt in till 20 plus så gick det inte så bra. Barra...det var bara förnamnet på den granen;-)
Ja jag vet att man kan ha ädlare träd i sitt vardagsrum, men för mig så är det inte en riktig julgran....då har jag hellre den stygg, vanlig skogsgran som luktar kåda, barr och förgyller huset med sin juliga lukt... än alternativet. Det var dagens granpredikan!! Nu blir det frukost och Albert och Herberts jul.

mandag 20. desember 2010

Snö


Jag är så glad när det kommer snö till jul. Att vi får en grön jul är det värsta som kan ske. Nu har jag tittat på långtidsprognosen och det ser ut som om kylan och snön ska fortsätta. Hurra!!! Såg till och med ut som om skulle snö på julafton!!!!!
I fjol hade vi fantastisk, magisk vit jul!!!

Hittade den här bilden av vår inglasade veranda. Stämningsfullt!!
Blir inte lika mycket snö i år, men vi får en vit jul......och kanske dalande snöflingor på julafton. Kan inte be om mer då :-)))))

Världens vackraste julblomma!!!!


Absolut överläsen, julblomman över alla julblommor, är amaryllis. I år har jag lyckats pricka in blomningen helt perfekt. Har ett par som precis har börjat blomma och ett par som slår ut om ett par dagar. Alldeles underbara!!! Det var så dåligt ljus i fönstret när jag skulle fota, så ni får en bild av ett par blommor som mamma har "go'snakket" med.

Underbara amaryllis!!!


I eftermiddag ska jag och Anna åka till Metro en sväng. Blir lite shopping och mys. På hemvägen ska vi köpa gran. Har haft så mycket att göra den här veckan att vi inte hunnit. Hoppas det finns någon "brukbar" kvar. Jag ska ha en stor gran och dom brukar oftast finnas kvar. Folk flest vill inte ha så stora granar. Jag säger...ju större, desto bättre......

Julmusik


Carpenters julalbum ett av mina absoluta favorier när det gäller julmusik. Det är arrangerat sådär superjuligt som jag gillar ;-)

Jag tycker Doris Days version av Silver Bells är en riktig höjdare. Den får mig garanterat på julhumör. Ett härligt julalbum

Jo Stafford och hennes Happy Holiday hittade jag i år. Jag älskar den cd.n Den är sådär Disney-Hollywood-julig. Rekommenderas varmt :-)
Christmas with the Rat Pack har hängt med mig i många år.
Märker ni att jag mest gillar lite äldre musik? Hör på nyare artister också men det är de gamla goda artisterna som får min "christmas spirit" att komma krypande.
En av de nyare låtarna jag tycker är rikigt kanon, är All I want for Christmas is You. Fantastisk låt av Mariah Carey.
En annan är Eagles låt, Please come home for Christmas. den kan ni höra här:
http://whitechristmas-elaine.blogspot.com/2010/11/come-home-for-christmas.html
nej nu ska jag äta lite lunch.....
(alla bilder lånad på nätet)



søndag 19. desember 2010

Joyful

I dag har jag haft konsert i kyrkan med mina ungdomar. Här kan ni höra vår version av Joyful, joyful. Emelie och jack är solister :-) Nu har jag jullov och det känns jätteskönt. Har blivit lite tid till bloggen men jag kommer starkare tillbaka......

Jentetur


I går var jag och tjejerna och såg Putti Plutti Pott



Vi hade en härlig dag!!!

fredag 17. desember 2010

Ljus i förjulskvällen


En ljuslykta från kremmerhuset och en gammal burk får lysa upp trappan.
Jag är lite svag för rödrutiga band ;-)

God natt med er och dröm (l) ju(v)liga drömmar;-)

Nytt objektiv




Det var inte bara batteriet som tog slut i kameran. Objektivet började krångla också. Har köpt nytt så nu hoppas jag på flyt igen :-)


Idag har jag haft stora-julklapps-inköps-dagen. När jag kom hem, hade jag det mysigt, hörde på julmusik och packade in klapparna. Folk stor i kö på centrets julklappsinpackning för att få presenterna packade med ett jättefult blått!!!!??? papper. Jag tycker det är roligt och stämningfullt att packa in själv och kosar mig massa med det.
Känner mig inte helt i form :-( Hoppas det går över!!! Har ont i halsen och är lite "uggen". Ska försöka pigga på mig, för vi ska ha julbord med kulturskolans lärare i kväll.
Ha en fin fredagskväll!!!